Letna sezona v GRS Radovljica

Zdaj, ko se še vleče lepše vreme in toplejši oktober, lahko rečemo, da je poletna sezona v hribih in gorah pri koncu. Tako kot v zadnjih letih, smo tudi letos opravili več intervencij kot prejšnje leto. Že sredi avgusta je trend kazal v smer novega najvišjega števila intervencij, tako kot več ali manj pri vseh ostalih društvih GRZS.

V juniju smo takoj nadaljevali z intervencijami. Najprej 14. junija, ko smo dobili poziv za reševanje pod Blejskim gradom, ko se je na poti z grada v gozdu poškodovala tuja pohodnica. Gospo smo oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila NMP.

Nato 18. junija smo imeli intervencijo na pobočju Vrtače, kjer si je pri sestopu planinec poškodoval gleženj. Gorski reševalci smo v sodelovanju z dežurno letalsko ekipo GRZS za reševanje v gorah planinca oskrbeli in nato s helikopterjem Letalske policijske enote prepeljali v SB Jesenice.

21. junija se je v večernih urah na pobočju Velike Osojnice na Bledu izgubila tuja pohodnica. Prejeli smo poziv za intervencijo in odšli na pomoč. Pohodnico smo našli s pomočjo koordinat in pospremili v dolino.

23. junija smo imeli v dolini Završnice društveno vajo iz prve pomoči in oskrbe na terenu. Na več točkah smo obnovili in utrdili znanje iz nudenja prve pomoči pri poškodbah, nenadnih obolenjih in poslabšanjih zdravja, ponovili smo temeljne postopke oživljanja in pripravo za  transport ter sam transport poškodovanega oziroma obolelega. Vajo smo izvedli na gozdnem, težjem, tudi strmem terenu, da smo čimbolj simulirali realne scenarije na terenu pri intervencijah.

Ob koncu vaje smo pa dobili poziv za iskalno-reševalno intervencijo dveh tujih pohodnikov na območju Begunjščice. Nebo se je zapiralo, proti vrhu grebena Begunjščice je grozil tudi dež, zato smo iz doline Završnice odhiteli proti Koči pri izviru Završnice oziroma Smokuškemu plazu, tam proti grebenu gore smo pohodnika našli nepoškodovana in ju pospremili v dolino.

S tempom intervencij smo nadaljevali tudi v juliju. 3. julija v jutranjih urah si je pri sestopu z Debele peči planinka poškodovala ramo in roko. Odhiteli smo na pomoč in v sodelovanju z dežurno ekipo GRZS z Brnika planinko oskrbeli in nato je bila prepeljana v SB Jesenice s pomočjo helikopterja Slovenske vojske.

Še isti dan, 3.7., smo prejeli še en poziv za intervencijo. Okoli 13. ure je oseba pri Blejski koči nenadoma obolela in potrebovala pomoč, ponovno smo odhiteli na pomoč in oskrbeli ter s pomočjo dežurne ekipe GRZS na Brniku in helikopterjem Slovenske vojske osebe prepeljali v SB Jesenice.

9. julija smo prejeli poziv za intervencijo, reševanje na pobočju Homa, pri naselju Sebenje pri Bledu je pohodnik padel in se poškodoval. Osebo smo na kraju oskrbeli reševalci GRS Radovljica, nato jo je pa dežurna ekipa GRZS in helikopter Slovenske vojske prepeljal v SB Jesenice.

Nato 13. julija smo imeli reševalno intervencijo na območju planine Klek na Pokljuki, kjer si je planinka poškodovala nogo. Osebo jo dežurna ekipa z Brnika in helikopter Slovenske vojske prepeljal v SB Jesenice.

24. julija smo ponovno imeli dve intervenciji. Najprej smo prejeli klic na pomoč malo pred 14. uro, ko naj bi planinko na poti na Stol ugriznila kača. Hitro smo odhiteli z Valvazorja proti Stolu, planinko pa je pred našim prihodom že oskrbel in prepeljal v SB Jesenice helikopter Letalske policijske enote z dežurno ekipo GRZS.

Nato pa okoli 15.30 drugi poziv na pomoč, ko si je pri Poljški planini pohodnica poškodovala koleno, gospo smo na terenu oskrbeli, helikopter LPE pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Prišel je avgust in 2.8. smo imeli intervencijo na Grajski planini na Pokljuki, kjer je oseba nenadno obolela. Osebo smo najprej našli in nato oskrbeli na terenu ter pripravili za transport s helikopterjem LPE, prepeljana je bila v SB Jesenice.

10. avgusta smo dobili poziv za intervencijo na poti s pobočja Begunjščice. Nepoškodovana planinca smo pospremili v dolino in z vrvno tehniko locirali izgubljeno opremo.

Istega dne dopoldne smo pomagali ekipi NMP Radovljica pri spustu preminule osebe z zahtevnega terena.

13. avgusta smo imeli intervencijo na območju Osojnice na Bledu. Osebe smo našli in jih pospremili v dolino.

23. avgusta smo prejeli poziv za intervencijo v soteski Vintgar, ko je tujega pohodnika nenadoma obšla slabost. Gospoda smo na terenu oskrbeli in prenesli do parkirišča pri vhodu v sotesko, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Bled.

Prišlo smo do septembra. 3.9. smo ponovno posredovali v soteski Vintgar, ko si je pohodnica poškodovala nogo in koleno. Gorski reševalci smo v sodelovanju z ekipo NMP Bled gospo oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila NMP Bled.

Isti dan, 3. septembra, se je nekaj izmed nas odpravilo na srečanje s kolegi reševalci iz Borovelj, ki so nas povabili na svečan blagoslov novega križa na Celovški špici. Dogodek smo skupaj nato zaključili v Celovški koči z druženjem. Veselimo se sodelovanja s kolegi čez mejo še naprej!

5. septembra je v Domu pri izviri Završnice oseba nenadoma obolela in potrebovala pomoč, reševalci smo jo prepeljali v dolino.

8. septembra v večernih urah smo dobili poziv na intervencijo na Veliko Osojnico nad Bledom. Planinca zaradi teme nista mogla sestopiti. Gorski reševalci smo jih našli in pospremili v dolino.

14. septembra smo bili pozvani na iskalno intervencijo na Pokljuko. Skupaj z konkretnim številom gasilcev in tudi policije smo začeli iskalno intervencijo, nato pa kmalu dobili informacijo, da je oseba najdena nižje pri cesti na Pokljuko.

18. septembra smo dan začeli že zgodaj, ko smo odhiteli na pomoč nenadno oboleli osebi na Pokljuki. Osebo smo oskrbeli na kraju dogodka in prenesli do gozdne ceste, kjer ga je prevzela ekipa NMP Bled.

Še isti dan po nekaj urah, ko smo zaključevali analizo prve intervencije na postaji, smo prejeli poziv za reševanje poškodovane osebe na pobočju Mežakle. Osebo smo našli in jo na terenu oskrbeli ter predali ekipi NMP Bled.

8. oktobra smo v popoldanskih urah dobili poziv za reševanje pohodnice pri Blejski koči, ki je padla in si poškodovala roko. Osebo smo oskrbeli v koči in jo prepeljali do glavne ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Bled.

15. oktobra popoldne je pohodnika na Pokljuki pri planini Javornik nenadoma obšla slabost. Osebo smo na kraju oskrbeli reševalci GRS Radovljica, pred tem so ocenili stanje člani dežurne ekipe za letalsko reševanje, ki so odhiteli naprej. Gospoda smo oskrbeli in predali ekipi NMP Bled.

22. oktobra v jutranjih urah smo v dežju odhiteli na pomoč tuji pohodnici blizu Fuxove brvi, na drugi strani Save, na strmini, kjer si je poškodovala noge. Osebo smo oskrbeli na terenu in prenesli do ceste ter predeli ekipi NMP Bled.

30. oktobra popoldne smo dobili poziv za iskalno intervencijo na območju Pokljuke. Osebo smo našli nedaleč stran od gozdne ceste in jo pospremili do njenega izhodišča.

8. novembra, ko temperature niso bile več poletno-jesenske, smo šli na pomoč planinki, ki se je izgubila na poti s Stola in ni znala varno sestopiti. Osebo smo našli in jo varno pospremili v dolino.

Ob koncu letne sezone se zahvaljujemo za sodelovanje vsem ostalih službam, s katerimi vestno sodelujemo in upamo, da tako ostane še naprej. Pohodnikom in planincem želimo varen korak v hribih in gorah ter ustrezno pripravo na ture. Zima bo počasi začela trkati na vrata in kmalu bomo lahko uživali v pobeljenih strminah in pobočjih. Želimo si čim manj intervencij v zimskem času. Želimo vam zanesljivo in varno pot v hribih!