KRONIKA LETA 2023

JANUAR

V januarju smo posredovali trikrat, vse tri intervencije smo imeli v zadnjem vikendu meseca. 28. 1. smo imeli intervencijo na Blejski koči, kjer je obolela oseba potrebovala pomoč. S helikopterjem smo jo prepeljali v SB Jesenice. Naslednji dan, 29. 1. smo posredovali pri Domu pri izviru Završnice, kjer je prišlo do poškodbe noge, poškodovanca je helikopter prepeljal v SBJ, popoldne smo posredovali na poti z Robleka, kjer si je turni smučar poškodoval koleno. Klasično smo ga prepeljali v dolino in predali ekipi NMP za prevoz v SBJ.

Intervencija z Robleka

Zaključili smo tudi sklop predstavitvenih predavanj v Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici, kjer smo Nik, Jernej in Sašo predstavili gorsko reševanje, naše društvo, GRZS.

Uspešno smo izvedli občni zbor društva.

FEBRUAR

V februarju smo imeli intervencijo na planini Javornik na Pokljuki, kjer si je oseba poškodovala gleženj, s helikopterjem smo jo prepeljali v SBJ.

Pripravnika Vid in Jernej sta opravila usklajevalni seminar pred zimskim delom izpita.

25. 2. smo opravili društveno vajo – štafetni spust na Smokuškem plazu pod Begunjščico. 

MAREC

V marcu smo posredovali dvakrat. 25. 3. smo šli na pomoč ekipi NMP Radovljica na Lancovo. 26. 3. smo reševali padalca, ki je zasilno pristal na drevesu na pobočju Sv. Petra nad Begunjami, z vrvno tehniko smo ga nepoškodovanega rešili in pospremili v dolino.

Prvega marca je ob Dnevu civilne zaščite Toni Smolej prejel Kipec CZ, ki je najvišje priznanje posamezniku za delo v okviru Civilne zaščite.

Toni Smolej prejel Kipec Civilne zaščite

Pripravnika Vid in Jernej sta uspešno opravila izpit iz zimske tehnike in pridobila licenco za gorskega reševalca. Naš član Ožbej je uspešno opravil izpit za reševalca letalca.

16. 3. smo sodelovali na Zboru gorskih reševalcev.

18. 3. smo Grega, Grega, Nik in Jernej sodelovali na skupni mednarodni vaji Korošica v organizaciji GRS Tržič.

Vaja pod Korošico

19. 3. smo sodelovali na vaji v organizaciji Gasilske zveze Jesenice v Smokuču.

APRIL

V aprilu smo imeli iskalno intervencijo na Pokljuki, kjer se je izgubil turni smučar. Nepoškodovanega in neprizadetega smo ga našli in pospremili do izhodišča.

Izvedli smo dve društveni vaji – iz alpinistične tehnike in letne tehnike reševanja.

Nina in Jernej sva se udeležila skupne odprave Centra NATO in Ameriške vojske. Med 14. 4. in 20. 4. sva spremljala odpravo v Karavankah in Julijskih Alpah.

Nina med vojaki

25. 4. smo sodelovali na Dnevu varnosti v OŠ Lesce.

MAJ

V maju smo posredovali štirikrat. 9. 5. se je pohodnica izgubila na področju Jamnika v okolici vasi Rovte, našli smo jo neprizadeto in pospremili domov. 23. 5. smo imeli intervencijo na pobočju Homa nad Zasipom na pobočju na strani proti Vintgarju. Tuja državljanka je zdrsnila na poti s kolesom in padla po pobočju navzdol. Po iskanju smo jo našli, z vrvno tehniko spustili ekipo z zdravnikom do nje, jo oskrbeli in dvignili do poti, ter nato klasično prepeljali do Homa in zaradi slabšanja stanja aktivirali HNMP, ki jo je prepeljal v UKC Ljubljana. 27. 5. smo šli na pomoč lastniku psa, ki ga je pičila kača na poti s Stola. 30. 5. smo posredovali na območju Završnice pod Stolom proti Lovskim kočam, kjer je oslabela oseba potrebovala pomoč. Helikopter jo je prepeljal v SBJ.

Izvedli smo še zadnjo vajo iz letne tehnike pred letno sezono. V sodelovanju z žičnico na Straži na Bledu smo izvedli vajo reševanja z žičnic.

JUNIJ

V juniju smo imeli tri intervencije. 17. 6. smo z letalcem pomagali pri premiku krave, ki je zdrsnila s pobočja nad Podnartom, helikopter jo je prepeljal na varno mesto, kjer jo je prevzel veterinar. 18. 6. smo odhiteli na pomoč v Vintgar, kjer smo skupaj s sosedi iz GRS Jesenice oskrbeli nenadno obolelo osebo in jo prepeljali v SBJ. 20. 6. je na Straži zasilno na drevesu pristal padalec. Nepoškodovanega smo ga pospremili v dolino.

Izvedli smo vajo iz orientacije in iz prve pomoči na terenu, reševali smo realne scenarije.

10. 6. smo organizirali slovesnost spomina na nesrečo na Okrešlju.

Počitek po slovesnosti

Sodelovali smo na taboru FIHO z OŠ Antona Janše Radovljica.

JULIJ

V juliju smo posredovali šestkrat. Začeli smo 8.7. z dvema intervencijami v istem dnevu, s pozivom v nekaj minutah. Na Begunjščici na Smokuškem plazu se je odtrgala skala in hudo poškodovala planinko. Na kraju jo je oskrbela dežurna ekipa GRS, za pomoč je helikopter na kraj prepeljal še dva naša člana. Hkrati je našega letalca helikopter prepeljal na Vrtačo, kjer je obnemogel planinec padel in ni mogel nadaljevati s potjo. Pripeljal ga je do Smokuške planine, kjer smo ga prevzeli in pregledali ter napotili v zdravstveno ustanovo. Poškodovanko z Begunjščice s hudimi poškodbami glave in nog je helikopter prepeljal v UKC Ljubljana. 14. 7. smo imeli intervencijo na območju Kupljenika, kjer se je na gozdni poti poškodoval občan, prišlo je do zloma goleni. Oskrbeli smo ga na kraju in prenesli do primernega mesta za dvig v helikopter, ki ga je prepeljal v SBJ. 16. 7. je na območju Stare Pokljuke pohodnik nenadoma obolel, mi smo ga na kraju oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem v UKC LJ. 19. 7. si je pohodnik na Veliki Osojnici poškodoval nogo, klasično smo ga prenesli v dolino in predali reševalcem NMP, ki so ga prepeljali v SBJ. 21. 7. je na planini Klek občan nenadoma obolel, s helikopterjem je bil prepeljan v SBJ.

Intervencija nad Kupljenikom

17. 7. smo imeli delovno akcijo urejanja dovozne poti proti Domu pri izviru Završnice in Zelenici.

AVGUST

V avgustu smo imeli devet intervencij. 1. 8. smo posredovali nad Sp. Lipnico, kjer se je na pobočju Jelovice na težkem strmem in spolzkem terenu s psom zaplezala pohodnica. Tudi s pomočjo vrvne tehnike smo jo pospremili z nevarnega terena in pripeljali do izhodišča. 3. 8. smo šli na pomoč sosedom iz GRS Bohinj, ki so imeli iskalno intervencijo za dva pogrešana tuja državljana, iskali smo na območju Pokljuke, Viševnika in Draških vrhov. V hudi nevihti smo skupaj našli približno lokacijo ponesrečenih. Naslednje jutro, 4. 8., smo ob hudem deževju, nalivu, ujmi posredovali v Završnici in Dragi, kjer smo pomagali pri evakuaciji ljudi, proti večeru istega dne pa še enkrat v Završnici tudi pri evakuaciji dveh tujih državljanov. Naslednje dni smo posredovali v okviru enot CZ, pregledovali poti, z brezpilotnim letalnikom pregledovali nevarnosti proženja zemeljskih plazov. 13. 8. smo iskali in reševali dva tuja državljana na poti med planino Preval in Dobrčo, neprizadeta smo ju našli in pospremili v dolino. 16. 8. smo prejeli poziv za reševanje 10 tujih državljanov, ki so izgubili pot s Stola proti Zelenici, na poti proti njim smo dobili informacijo, da so našli nazaj pot in se vrnili sami. 23. 8. se je na poti z Male Osojnice pri padcu poškodovali otrok, prišlo je do zloma roke. S pomočjo ekipe NMP Bled smo ga oskrbeli in prepeljali v dolino, od tam ga je ekipa NMP prepeljala v SBJ. Isti dan smo posredovali tudi na Stolu, kjer je planinec nenadoma obolel, helikopter ga je prepeljal v SBJ. 25. 8. smo imeli intervencijo na področju Lancovega, na desnem bregu Save, kjer je bila neodzivna oseba s poškodbami. Skupaj z ekipo NMP Radovljica smo jo oskrbeli in pripravili na transport s helikopterjem v SBJ.

Med poplavami v Dragi

Udeležili smo se slovesnosti TD Gorje v Vintgarju.

SEPTEMBER

V septembru smo imeli sedem intervencij. 11. 9. je pri Blejski koči oseba nenadno obolela, s helikopterjem smo jo prepeljali v SBJ. 17. 9. smo imeli kar tri intervencije v enem popoldnevu. Najprej na planini Klek na Pokljuki, kjer je občan nenadoma oslabel, ekipa HNMP ga je po naši oskrbi prepeljala v SBJ. Hkrati smo že prejeli poziv za nenadoma obolelega planinca na poti pod Debelo pečjo, kamor smo hitro odhiteli skupaj z dežurno ekipo GRZS. Skupaj smo ga oskrbeli, zaradi poslabšanja razmer in resnosti zdravstvenega stanja smo ga morali hitro prenesti dovolj nižje, da je bil možen dvig v helikopter in čimprejšnji transport v UKC LJ za nadaljnje zdravljenje. Ob prihodu nazaj v bazo smo prejeli še tretji poziv, na Jelovici pri Goški ravni je hlod poškodoval občanko, hitro smo odhiteli še tja, jo oskrbeli na kraju in pripravili za transport s helikopterjem v SBJ. 20. 9. smo imeli intervencijo na Mali Osojnici, kjer je pohodnik izgubil zavest, pripravili smo ga za transport s helikopterjem v SBJ. 21. 9. smo na območju Galetovca iskali pogrešanega psa. 27. 9. je pri Blejski koči oseba nenadoma oslabela, s helikopterjem je bila prepeljana na Pokljuko.

Intervencija pod Debelo pečjo

2. 9. smo sodelovali na dogodku Družinski dan na Šobcu.

7. 9. , 14. 9. in 21. 9. smo sodelovali pri organizaciji taborov OŠ Lesce v Domu pri izviru Završnice.

8. 9. in 9. 9. smo sodelovali pri varovanju in organizaciji dogodka Julian Alps Trail Run.

Inštruktorji so se udeležili Zbora inštruktorjev GRZS.

Pripravnika Ivana in Jure sta se udeležila usklajevalnega seminarja za letni del izpita.

OKTOBER

V oktobru smo imeli tri intervencije. 1. 10. se je na poti z Ojstrice poškodoval pohodnik. Klasično smo ga prenesli v dolino in predali reševalcem NMP za prevoz v SBJ. 9. 10. smo nudili pomoč ekipam HNMP-GRZS in NMP na Pokljuki na cesti, kjer se je smrtno ponesrečila kolesarka. 13. 10. je na pobočju pod Velikim vrhom Begunjščice padla planinka in se težje poškodovala. Skupaj z ekipo HNMP-GRZS smo jo oskrbeli in pripravili za transport v UKC LJ.

4. 10. smo sodelovali na Dnevu varnosti v OŠ Žirovnica in na slovesnosti sklada Okrešelj na Igu.

7. 10. smo sodelovali na Dnevu z leškimi gasilci.

Dan z gasilci v Lescah

Pripravnika Ivana in Jure sta uspešno opravila letni del izpita za gorske reševalce.

21. 10. smo sodelovali na skupni vaji CZ Bled-Bohinj Soteska 2023.

Vaja v soteski proti Bohinju

NOVEMBER

V novembru smo posredovali petkrat. 6. 11. je na Ojstrici padel planinec in se poškodoval, klasično smo ga prenesli do ekipe NMP, ki ga je prepeljala v SBJ. 19. 11. je v Poljčah v neposredni bližini hiše na drevesu zasilno pristal padalec. Nepoškodovanega smo ga z vrvno tehniko rešili z drevesa. Isti večer smo odšli na poizvedovanje na Stol zaradi bleščanja vidne luči. 25. 11. se je na poti od Roblekovega doma poškodoval pohodnik in si zlomil golen. Poškodovanca smo na kraju oskrbeli in ga klasično prenesli do Poljške planine, tam ga je prevzel helikopter in prepeljal v SBJ. 26. 11. je nad Blejsko kočo planinka padla in si poškodovala gleženj, s helikopterjem je bila prepeljana v SBJ.

Intervencija pod Roblekom

Izvedli smo dve vaji, usposabljanje iz prve pomoči za člane društva.

Začeli smo s pripravami na zimsko sezono, izvedli smo teoretična predavanja.

DECEMBER

Zadnji mesec v letu reševalnih intervencij nismo imeli.

Zaključili smo s teoretično pripravo na zimsko sezono.

Na občinski proslavi občine Žirovnica smo prejeli Priznanje za pomoč ob poplavah v avgustu.

Analizirali smo preteklo leto in potegnili črto pod dobre in slabe stvari. Na svoje delo smo ponosni in upamo, da bomo v prihodnje lahko še boljši in še boljše in bolj uspešno pomagali, kadar bo to potrebno. Srečno in varno v novem letu!

STATISTIKA

53 zabeleženih intervencij – 2 iskalni intervenciji in 51 reševalnih intervencij

prisotnost zdravnika na intervenciji : 42

prisotnost helikopterja na intervenciji : 22

STATISTIKA 2023Gorska nesrečaDrugo
nepoškodovani922
lažja poškodba74
težja poškodba33
lažje obolel63
težje obolel20
smrt01
pogrešani00
STAROST PONESREČENCEV
< 10 let3
10 – 18 let6
18 – 55 let38
55 – 70 let11
> 70 let2

Napisal in pripravil : Jernej Dolar

Spremstvo na dogodku Zveze paraplegikov Slovenije

V sredo, 20.9.2023, je potekal lep dogodek v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije in s sodelovanjem Slovenske vojske. Vesel in hvaležen sem bil vabila predstavnice ZPS za sodelovanje na tem dogodku kot zdravnik in gorski reševalec. Zveza paraplegikov Slovenije vsako leto organizira dogodek za svoje nove člane. Letos so za člane Zveze pripravili polet s helikopterjem Slovenske vojske. Vzlet in pristanek je potekal na območju Vojašnice Bohinjska Bela. Na dogodku nas je bilo blizu 50, vsak izmed udeleženih članov Zveze je imel tudi vsaj enega spremljevalca. Prav vsi so prišli na vrsto za polet s helikopterjem in si pobliže ogledati naše Julijske Alpe v vsej mogočni lepoti. Na žalost smo imeli malce smole z vremenom in se je Triglav s Kredarico skril v goste oblake, zato so poleti potekali malenkost nižje, bilo je pa vseeno še vedno zelo slikovito in lepo. Sam sem bil udeležen kot zdravnik spremljevalec na helikopterju. Za paraplegike na invalidskih vozičkih smo najprej morali še poskrbeti in jih dvigniti v sam helikopter in nato na koncu tudi ven iz njega. Pri tem so nam pomagali tudi vojaki iz Vojašnice na Bohinjski Beli. Naredili smo štiri polete okoli vrhov pod in okoli Triglava. Na koncu smo še zaokrožili nad Bledom in se vrnili nazaj na pristajalni prostor vojašnice. Prav vsi udeleženci so bili na koncu zadovoljni z izkušnjo.

Jernej Dolar, dr. med.

Tri intervencije v enem popoldnevu

Tudi na področju, ki ga pokrivamo v GRS Radovljica se zgodi, da imamo v enem dnevu dve intervenciji, v nedeljo, 17.9.2023, se je pa zgodilo, da smo morali posredovati kar trikrat v enem popoldnevu, kar se zgodi zelo redko.

Prvi poziv smo prejeli ob 13.58, intervencija je potekala na planini Klek na Pokljuki. Prva ekipa se je hitro zbrala na postaji in odpeljali smo se proti Pokljuki. Hkrati smo aktivirali tudi dežurno ekipo GRZS na Letališču Jožeta Pučnika. Šlo je za nenadoma obolelega starejšega občana. Ko smo se peljali skozi Bled proti Gorjam, je vodja intervencije dobil še en klic iz Regijskega centra za obveščanje. Še ena intervencija. Tokrat na območju med Lipanskimi vratci in Debelo pečjo. Šlo naj bi za gospoda z bolečino v prsih. Takoj smo vzpostavili zvezo s svojci ponesrečenca. Usmerjeno sem povprašal po simptomih in znakih pri gospodu in vse je kazalo na resno stanje, zato sva se s Tonijem dogovorila, da se ekipa na helikopterju takoj preusmeri najprej pod Debelo peč, mi se pa z avtom podamo na planino Klek. Hkrati je bil na poti tudi naš drugi avto z ekipo. Dežurna ekipa na helikopterju je prispela nad mesto obolelega pod Debelo pečjo, nekaj časa so locirali natančneje, nato pa spustili ekipo za oskrbo ponesrečenega. Mi smo ta čas že prispeli na planino Klek, hkrati z nami pa tudi ekipa HNMP Brnik, ki je bila tudi aktivirana. Skupaj smo pregledali in oskrbeli gospoda na planini, ekipa HNMP ga je pa s helikopterjem Slovenske vojske odpeljala v SB Jesenice. Med tem smo opazovali oblake v smeri Debele peči. “Nekam hitro se vse skupaj vleče skupaj in navzdol” smo si govorili. In naš strah se je izkazal za upravičenega – s helikopterja dežurne ekipe so sporočili, da se zaradi vremenskih razmer helikopter Slovenske vojske vrača na Pokljuko, kjer bo pristal. Ekipa z zdravnikom je ostala na tleh s ponesrečenim. Takoj smo se podali z avtom proti Blejski koči, naša druga ekipa je bila pa že prej na poti tja. Po nekaj časa smo prispeli do Blejske koče in od tam hitro nadaljevali pot klasično peš v smer proti Debeli peči. Ujeli smo našo drugo ekipo pred nami in skupaj nato prispeli do ponesrečenega in dežurne ekipe s helikopterja. Tam smo nato skupaj nadaljevali pot dovolj navzdol pod bazo oblakov. Z dežurnim zdravnikom letalcem sva izmenjala informacije, stanje pri obolelem je bilo resno ampak stabilno. Spustili smo se dovolj navzdol in poklicali helikopter, ki je dvignil ekipo in ponesrečenca ter nato odpeljal v UKC Ljubljana. Mi smo se nato vrnili proti Blejski koči in nato v dolino nazaj na postajo v Lesce. Med potjo smo razmišljali, kako hitro se vreme lahko spremeni in da nič ne pomeni, če je doma sonce in toplo, v gorah je hitro lahko oblačno in vetrovno.

Zaključek intervencije na planini Klek z ekipo HNMP Brnik
Prenos ponesrečenega pod bazo oblakov pod Debelo pečjo

V bazo smo prišli okoli 17.30, ravno začeli raztovarjati opremo, ko je ponovno zazvonila telefonska številka ReCO. Že tretja intervencija. Na Goški ravni na Jelovici se je poškodovala mlajša ženska. Hitro smo v obstoječi ekipi odhiteli na mesto nesreče. Med vožnjo sem bil ponovno v stiku s svojcem ponesrečenke, poškodoval naj bi jo hlod. Na planino smo prišli relativno hitro in odhiteli do ponesrečenke in hkrati aktivirali tudi dežurno ekipo na helikopterju. V času do prihoda, smo jo na kraju oskrbeli in pripravili na transport. Nato smo oskrbo zaključili skupaj z zdravnikom letalcem in nato prepeljali z dežurno ekipo s helikopterjem v SB Jesenice.

Dvig ponesrečenke na Goški ravni

Po vrnitvi nazaj na postajo je seveda sledila obvezna analiza današnjega dogajanja. Tako kot vedno, smo se tudi danes kar nekaj naučili in se trudili dobro delati. Popoldne je bilo zahtevno, a uspešno. Domov smo se vrnili zvečer že v temi, pripravljeni na počitek pred začetkom novega tedna.

Jernej Dolar, dr. med.