Tečaj Pozimi varno v gore 2021

Zima je bila v decembru že bela in zato smo lahko po letu premora v Društvu GRS Radovljica ponovno organizirali brezplačen tečaj Pozimi varno v gore. Namen tečaja je prijavljenim, bolj ali manj izkušenim, približati zimske razmere v gorah in jih pripraviti na to, kako se varno podati na pohod ali turo v zimskih razmerah. Razpisana mesta so tudi letos zelo hitro pošla, prav vsem zainteresiranim se lepo zahvaljujemo za zanimanje.

Zbrali smo se ob 8. uri zjutraj pri Valvazorjevem domu. Tečaj smo ločili na tri točke – na vsaki so imeli glavno besedo inštruktorji.

Na prvi postaji smo obravnavali osnove alpinistike, gibanje s cepinom in derezami ter zaustavljanje s cepinom.

Druga postaja je bila namenjena spoznavanju snežnih razmer, snežne odeje ter kako lahko preverjamo stabilnost snežne odeje.

Na tretji postaji smo pa udeležencem predstavili osnove in principe reševanja iz snežnih plazov, lavinsko opremo, lavinski nahrbtnik. Vsak izmed udeležencev se je preizkusil tudi v scenariju tovariške pomoči in iskanju zasutega v plazu z lavinsko žolno.

Na koncu je seveda sledila obvezna analiza pred Valvazorjevim domom in zaključek še ene uspešne zgodbe. V našem društvu smo vselej veseli sodelovanja z znanja željnimi in radi predajamo naše znanje naprej ter delimo našo strast za hribe in gore z vsemi, ki si to želijo. Upamo in verjamemo, da izpeljemo še veliko podobnih tečajev in izobraževanj.