POMLAD V GRS RADOVLJICA

Po napornem začetku leta v januarju, smo v GRS Radovljica imeli februar še kar miren in brez večjih intervencij. V marcu smo nato posredovali trikrat, nazadnje tudi s pomočjo helikopterske ekipe za reševanje v gorah. S taljenjem snega in boljšimi razmerami smo se v društvu začeli v marcu pripravljati na letno sezono.

17.3. smo imeli na pobočju Stola blizu Valvazorjevega doma društveno vajo – reševanje s štafetnim spustom. Na strmem in zaradi suhosti tudi zahtevnem terenu smo obnovili znanje štafetnega spusta. Vadili smo različne načine spuščanja, tudi z novejšimi napravami in pripomočki, torej obnavljali tudi tipizirano tehniko reševanja.

24.3. smo imeli na poligonu v Dragi nasproti Grada Kamen letno vajo iz alpinistike. Ker moramo biti gorski reševalci vešči v alpinistiki, smo v manjših skupinah in parih obnavljali tehnike alpinističnega plezanja, reševanja padlega in varovanja.

31.3. smo izvedli društveno vajo iz postavljanja vrvne ograje in osnov tipizirane tehnike reševanja.

V aprilu smo imeli dve intervenciji – druga, 12.4., je potekala na zahtevnejšem terenu pod Babjim zobom na Jelovici, kjer se je zaplezal planinec in ni mogel varno nadaljevati ali sestopiti. Hitro smo krenili proti Jelovici z obema društvenima avtomobiloma, se zbrali nad mestom ponesrečenca in organizirali reševanje. Spustili smo reševalca proti ponesrečencu, vmes je bil tudi manjši previs oz. skok, in ju nato varno dvignili nazaj gor proti sidrišču. V senčnih predelih je ostajalo še nekaj snega, prav tako so bile razmere v skalnatih predelih zahtevne zaradi pozimske krušljivosti. V pripravljenosti je bil tudi naš reševalec letalec, intervencijo smo opravili brez pomoči helikopterja.

21.4. smo v sodelovanju z Občino Žirovnica in Civilno zaščito Žirovnica organizirali prikazno vajo iskanja in reševanja ponesrečenega padalca z drevesa v Završnici. Zbralo se je lepo število gledalcev. Po končani vaji je naš reševalec Grega Brajnik prejel priznanje za prostovoljstvo v času epidemije. Več o tem dogodku si lahko preberete v prispevku.

April smo zaključili z reševalno intervencijo v Vintgarju, 30.4., kjer je oseba doživela epileptični napad in se blažje poškodovala. Posredovali smo, osebo oskrbeli in prenesli iz soteske.

Maj je bil poln aktivnosti in vaj. Pričeli smo najprej 7.5. s skupno vajo v Vintgarju, kjer smo sodelovali skupaj s Policijo, gasilci, jamarji in reševalci potapljači ter Civilno zaščito. Vse ekipe so imele svoje zadolžitve in naloge smo uspešno izvedli. Scenarij je bil tak, da je prišlo do skalnega podora v soteski, poškodovanih je bilo več oseb, nekaj oseb tudi v vodi. Tiste v vodi so rešili potapljači, nato so jamarji postavili vrvno žičnico, gorski reševalci smo pa nato prenesli ponesrečence s pomočjo žičnice na varno stran soteske in nato še do Homa, kjer so jih prevzeli gasilci v štabu in nato predali ekipi NMP. Skupno vajo smo združili še s ponovno aktivacijo iskalne intervencije za pogrešano osebo s tega območja. Z gasilci smo prečesali pobočja Homa.

12.5. smo imeli še zadnjo društveno vajo pred letno sezono. V Dragi smo se zbrali in odšli navzgor proti poligonu, kjer smo se razdelili v več skupin in obnovili znanje iz letne tehnike – žemarjenje, dviganje in spuščanje po vrvi, vloga in naloge reševalca spremljevalca, sprememba smeri, ki jo izvede reševalec spremljevalec in deloma tipizirana tehnika.

Za 19.5. smo v GRS Radovljica dobili vabilo s strani smučišča Straža Bled na skupno vajo reševanja z žičnice (sedežnice). Vabilu smo se z veseljem odzvali in prišli popoldne oddelat skupno vajo. Tako smo se spoznali tudi z elementi reševanja z žičnic in posebno opremo, ki je potrebna za tovrstno reševanje.

21.5. smo z manjšo ekipo sodelovali na dogodku v vojašnici v Bohinjski Beli.

28.5. se je ekipa naših članov udeležila tekmovanja iz prve pomoči za gorske reševalce, ki je potekalo v Kranju v sklopu Dneva reševalcev. Naši člani so osvojili 5. mesto, za to in za njihov trud ter pripravljenost zastopati društvo jim iskreno čestitamo.

Konec maja, natančneje 25.5, je naš načelnik Toni Smolej prejel najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2021 iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Za dolgoletno požrtvovalno in srčno delo smo Toniju globoko hvaležni.

Tako je prišel junij in prihajajo že poletne temperature, razmere v gorah pa še niso povsem poletne, zato velja previdnost, tako kot vedno. Prve dni junija smo začeli z dvema intervencijama v dveh dneh. Prva je bila iskalna intervencija v Kropi, kjer smo iskali pogrešano osebo skupaj z gasilci in policisti. Iskalna intervencija se je nato prelevila v reševalno, saj je bila oseba najdena, vendar je bilo ogroženo njeno zdravje, zato smo jo medicinsko oskrbeli in predali reševalcem NMP Radovljica. Druga intervencija je sledila naslednji dan v Vintgarju, kjer je pomoč potrebovala starejša oseba.

4.6. smo bili prisotni na dveh dogodkih. V Zelenici smo v sklopu izmenjave Erasmus predstavili svoje delo in poslanstvo gostujočim dijakom. V Begunjah smo odzvali vabilu PGD Begunje in se udeležili skupne prikazne vaje intervencije ob požaru v upravni stavbi podjetja Elan. Sodelovale so okoliške enote gasilcev. Gorski reševalci smo postavili vrvno žičnico in poskrbeli so varen iznos oseb ujetih oseb na strehi stavbe. Vaja je potekala ob praznovanju 140. obletnice PGD Begunje, za častitljiv jubilej gasilcem iskreno čestitamo in jim v pozdrav kličemo: Na pomoč!

Pred nami je torej letna sezona planinstva. V GRS Radovljica bomo aktivni na še kar nekaj dogodkih v juniju. Vsem želimo varen in srečen korak v hribih in gorah.