Toni Smolej prejemnik Nagrade Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2021

Naš dolgoletni načelnik Toni Smolej je 25.5.2022 iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2021. Prejeto priznanje ni le zahvala za Tonijevo delo v letu 2021, temveč tudi zahvala in potrditev odličnega dela in požrtvovalnosti ter vloženega časa in truda skozi dolga leta udejstvovanja v Gorski reševalni službi. Za vse to smo Toniju neskončno hvaležni in ponosni, da lahko z njim sodelujemo ter da smo nenazadnje tudi dobri kolegi in prijatelji. Toni, čestitke iz srca, iskrena hvala in še na mnoga uspešna leta!

Ljubljana, predsedniška palača. Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2021. Predsednik odbora za podelitev državnih priznanj Jurček Novak, gorski reševalec Toni Smolej in predsednik republike Borut Pahor.

Več o dogodku tudi na spodnjih povezavah:

https://www.gov.si/novice/2022-05-25-znani-so-prejemniki-drzavne-nagrade-in-priznanj-na-podrocju-prostovoljstva-za-leto-2021/

https://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/382456046A3673BCC125884D0048E409?OpenDocument

Ljubljana, predsedniška palača. Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2021. Prejemniki državnih nagrad in priznanj s predsednikom republike Borutom Pahorjem.
Z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom

POMLAD V GRS RADOVLJICA

Po napornem začetku leta v januarju, smo v GRS Radovljica imeli februar še kar miren in brez večjih intervencij. V marcu smo nato posredovali trikrat, nazadnje tudi s pomočjo helikopterske ekipe za reševanje v gorah. S taljenjem snega in boljšimi razmerami smo se v društvu začeli v marcu pripravljati na letno sezono.

17.3. smo imeli na pobočju Stola blizu Valvazorjevega doma društveno vajo – reševanje s štafetnim spustom. Na strmem in zaradi suhosti tudi zahtevnem terenu smo obnovili znanje štafetnega spusta. Vadili smo različne načine spuščanja, tudi z novejšimi napravami in pripomočki, torej obnavljali tudi tipizirano tehniko reševanja.

24.3. smo imeli na poligonu v Dragi nasproti Grada Kamen letno vajo iz alpinistike. Ker moramo biti gorski reševalci vešči v alpinistiki, smo v manjših skupinah in parih obnavljali tehnike alpinističnega plezanja, reševanja padlega in varovanja.

31.3. smo izvedli društveno vajo iz postavljanja vrvne ograje in osnov tipizirane tehnike reševanja.

V aprilu smo imeli dve intervenciji – druga, 12.4., je potekala na zahtevnejšem terenu pod Babjim zobom na Jelovici, kjer se je zaplezal planinec in ni mogel varno nadaljevati ali sestopiti. Hitro smo krenili proti Jelovici z obema društvenima avtomobiloma, se zbrali nad mestom ponesrečenca in organizirali reševanje. Spustili smo reševalca proti ponesrečencu, vmes je bil tudi manjši previs oz. skok, in ju nato varno dvignili nazaj gor proti sidrišču. V senčnih predelih je ostajalo še nekaj snega, prav tako so bile razmere v skalnatih predelih zahtevne zaradi pozimske krušljivosti. V pripravljenosti je bil tudi naš reševalec letalec, intervencijo smo opravili brez pomoči helikopterja.

21.4. smo v sodelovanju z Občino Žirovnica in Civilno zaščito Žirovnica organizirali prikazno vajo iskanja in reševanja ponesrečenega padalca z drevesa v Završnici. Zbralo se je lepo število gledalcev. Po končani vaji je naš reševalec Grega Brajnik prejel priznanje za prostovoljstvo v času epidemije. Več o tem dogodku si lahko preberete v prispevku.

April smo zaključili z reševalno intervencijo v Vintgarju, 30.4., kjer je oseba doživela epileptični napad in se blažje poškodovala. Posredovali smo, osebo oskrbeli in prenesli iz soteske.

Maj je bil poln aktivnosti in vaj. Pričeli smo najprej 7.5. s skupno vajo v Vintgarju, kjer smo sodelovali skupaj s Policijo, gasilci, jamarji in reševalci potapljači ter Civilno zaščito. Vse ekipe so imele svoje zadolžitve in naloge smo uspešno izvedli. Scenarij je bil tak, da je prišlo do skalnega podora v soteski, poškodovanih je bilo več oseb, nekaj oseb tudi v vodi. Tiste v vodi so rešili potapljači, nato so jamarji postavili vrvno žičnico, gorski reševalci smo pa nato prenesli ponesrečence s pomočjo žičnice na varno stran soteske in nato še do Homa, kjer so jih prevzeli gasilci v štabu in nato predali ekipi NMP. Skupno vajo smo združili še s ponovno aktivacijo iskalne intervencije za pogrešano osebo s tega območja. Z gasilci smo prečesali pobočja Homa.

12.5. smo imeli še zadnjo društveno vajo pred letno sezono. V Dragi smo se zbrali in odšli navzgor proti poligonu, kjer smo se razdelili v več skupin in obnovili znanje iz letne tehnike – žemarjenje, dviganje in spuščanje po vrvi, vloga in naloge reševalca spremljevalca, sprememba smeri, ki jo izvede reševalec spremljevalec in deloma tipizirana tehnika.

Za 19.5. smo v GRS Radovljica dobili vabilo s strani smučišča Straža Bled na skupno vajo reševanja z žičnice (sedežnice). Vabilu smo se z veseljem odzvali in prišli popoldne oddelat skupno vajo. Tako smo se spoznali tudi z elementi reševanja z žičnic in posebno opremo, ki je potrebna za tovrstno reševanje.

21.5. smo z manjšo ekipo sodelovali na dogodku v vojašnici v Bohinjski Beli.

28.5. se je ekipa naših članov udeležila tekmovanja iz prve pomoči za gorske reševalce, ki je potekalo v Kranju v sklopu Dneva reševalcev. Naši člani so osvojili 5. mesto, za to in za njihov trud ter pripravljenost zastopati društvo jim iskreno čestitamo.

Konec maja, natančneje 25.5, je naš načelnik Toni Smolej prejel najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2021 iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Za dolgoletno požrtvovalno in srčno delo smo Toniju globoko hvaležni.

Tako je prišel junij in prihajajo že poletne temperature, razmere v gorah pa še niso povsem poletne, zato velja previdnost, tako kot vedno. Prve dni junija smo začeli z dvema intervencijama v dveh dneh. Prva je bila iskalna intervencija v Kropi, kjer smo iskali pogrešano osebo skupaj z gasilci in policisti. Iskalna intervencija se je nato prelevila v reševalno, saj je bila oseba najdena, vendar je bilo ogroženo njeno zdravje, zato smo jo medicinsko oskrbeli in predali reševalcem NMP Radovljica. Druga intervencija je sledila naslednji dan v Vintgarju, kjer je pomoč potrebovala starejša oseba.

4.6. smo bili prisotni na dveh dogodkih. V Zelenici smo v sklopu izmenjave Erasmus predstavili svoje delo in poslanstvo gostujočim dijakom. V Begunjah smo odzvali vabilu PGD Begunje in se udeležili skupne prikazne vaje intervencije ob požaru v upravni stavbi podjetja Elan. Sodelovale so okoliške enote gasilcev. Gorski reševalci smo postavili vrvno žičnico in poskrbeli so varen iznos oseb ujetih oseb na strehi stavbe. Vaja je potekala ob praznovanju 140. obletnice PGD Begunje, za častitljiv jubilej gasilcem iskreno čestitamo in jim v pozdrav kličemo: Na pomoč!

Pred nami je torej letna sezona planinstva. V GRS Radovljica bomo aktivni na še kar nekaj dogodkih v juniju. Vsem želimo varen in srečen korak v hribih in gorah.

PRIKAZNA VAJA ZAVRŠNICA 21.4.2022

V četrtek, 21.4.2022, smo v sodelovanju s Civilno zaščito Žirovnica in Občino Žirovnica obeležili Dan Civilne zaščite, ki je bil sicer že 1. marca. Pripravili smo prikaz reševanja padalca z drevesa. Dogodek smo člani GRS Radovljica uporabili tudi za nadaljevanje spomladanskih usposabljanj pred letno sezono. Zbrali smo se pri Baru Zavrh v dolini Završnice in nato skupaj z gledalci odšli proti prostoru vaje, kjer nas je že čakal kolega reševalec in padalec na drevesu. Prikazali smo potek reševalne intervencije od začetka. Dve ekipi dveh reševalcev sta šli že prej na teren, da prikažemo tudi iskalno intervencijo in sporočanje koordinat v štab na terenu. Uporabili smo tudi namenski dron GRZS za iskanje ponesrečencev in gledalcem pokazali tudi ta bolj nov vidik reševanja. Nato smo začeli z reševalno intervencijo. Najprej smo se zbrali skupaj, se razdelili v skupine in podelili zadolžitve in hitro začeli z reševanjem padalca z drevesa, ki smo ga takrat že locirali. Vmes smo za gledalce sam potek reševanja in morebitne posebnosti, na katere moramo biti pozorni, tudi komentirali. V pripravljenosti je bila tudi ekipa prve pomoči Civilne zaščite Žirovnica, s katero smo nato po spustu ponesrečenca tudi oskrbeli in prenesli do sestavljenih nosil ter nato še do ceste, kjer bi nas čakalo reševalno vozilo.

Po zaključeni prikazni vaji je sledila še slavnostna podelitev priznanj Civilne zaščite za požrtvovalno udejstvovanje in pomoč ljudem v času epidemije. S ponosom lahko povemo, da je bil med prejemniki priznanj tudi naš reševalec, vodnik reševalnega psa Grega Brajnik. Iskreno mu čestitamo ob prejemu priznanja in smo veseli, da ga imamo v naših vrstah. Po končani podelitvi je sledila še pogostitev skupaj z gosti.

Reševanje padalca z drevesa
Sodelovanje z ekipo prve pomoči CZ po spustu poškodovanca
Pregled poškodovanca in priprava za transport

JANUARSKA KRONIKA

Za nami je živahen in naporen začetek leta. December je prinesel sneg in prave zimske razmere v gore. Temu primerno se je tudi veliko ljudi odločalo za izlete v zasnežene hribe in gore. Navkljub opozorilom glede razmer in previdnosti se vseh nesreč na žalost nikoli ne da preprečiti. Reševalci GRS Radovljica smo v prvem mesecu leta 2022 posredovali petkrat.

Začeli smo že takoj ob vstopu v novo leto. 1.1.2022 ob 1.37 smo dobili poziv na reševanje ponesrečenega pohodnika na poti z Valvazorjevega doma pod Stolom. Poškodovanega smo oskrbeli in nato klasično sestopili po poti ter ga nato v dolini Završnice predali reševalcem NMP Jesenice, dokončno so ga oskrbeli v SB Jesenice.

Še isti dan smo nato proti večeru ob 18.01 dobili še en poziv, tokrat za reševanje planinke na poti s Stola. Informacije smo imeli, da se je nahajala nekje ob poti nad Zabreško planino. Našli smo jo nepoškodovano in pospremili v dolino.

V nedeljo, 9.1.2022, smo dobili poziv za reševanje padalke z drevesa po vzletu s Sv. Petra nad Begunjami. Padalko in padalo smo uspešno rešili. Razen udarnin je bila brez večjih poškodb, zdravniške pomoči ni potrebovala.

Naslednjo nedeljo, 16.1.2022, je prišel poziv ob 20.42 na največjo in tudi najbolj naporno intervencijo v januarju – na poti s Komne nad Bohinjem sta zdrsnila dva planinca, kolegi s sosednje postaje GRS Bohinj so zaprosili za pomoč in Radovljičani smo se odzvali in odhiteli na pomoč v Bohinj. Ob odhodu z naše postaje v Lescah in prihodu na parkirišče pri Savici še nismo imeli natančnejših podatkov, zato smo z opremo, ki so jo Bohinjci pustili še spodaj, hitro odhiteli naproti mestu nesreče. Kolegi iz Bohinja so že prečesali dobršen del možnega mesta zdrsa, ponesrečencev še niso našli. Nato smo se prestavili še višje in tam spustili najprej enega reševalca ter ob pomoči upravljalca drona iz GRS Tržič prvega ponesrečenca tudi locirali. Ko je reševalec prišel do njega pa prva informacija – oseba brez znakov življenja. Za trenutek smo onemeli, nato pa zbrano nadaljevali z delom. Vodja sta se odločila, da ponesrečenca dvignemo na pot, zato smo spustili še enega reševalca z nosili. Delovali smo usklajeno na dveh sidriščih – radovljiško in bohinjsko. Spust in dvig sta bila naporna, okrog 200m, naporna tako za nas na sidriščih kot tudi za oba reševalca spodaj na zelo strmem pobočju z nekaj stene vmes. Prvega ponesrečenca smo dvignili in ena ekipa ga je nato po poti prepeljala v dolino. Ostali so ostali še zgoraj, spustili še enega reševalca, drugega ponesrečenca do jutra nismo našli. Nato zjutraj ponoven prelet drona in lociran ponesrečenec skoraj povsem na dnu pod steno. Odločitev je padla, dostopili bomo s spodnje strani in ga tako spustili v dolino. Na žalost je bil tudi drugi ponesrečenec že preminul. S tehniko štafetnega spusta smo ga spustili navzdol v dolino. Intervencijo smo tako zaključili naslednji dan okoli 12. ure.

Preberite si tudi prispevek kolega reševalca iz Bohinja na povezavi: https://www.grzs.si/aktualno/novice/resevanje-pod-komno/

N minil cel teden, pa smo reševalci GRS Radovljica dobili še en podoben poziv – v petek 21.1.2022 ob 20.26. Prihitimo na zbor v Završnici, načelnik poda prve informacije: iščemo turnega smučarja na Stolu, domov bi moral priti že popoldne. Kolegi reševalci iz Avstrije s postaje v Borovljah so pogrešanega iskali že od poznega popoldneva. Razdelimo se v dve skupini, prva gre po klasični poti na Stol z Valvazorja, druga pa od Lovskih koč proti Stolu s smeri Zelenice. Aktivirali smo tudi upravljalca drona, na pomoč nam je ponovno priskočil kolega iz GRS Tržič. Razmere na pobočjih Stola so bile zahtevne – močan veter in spihani, mestoma poledeneli predeli pobočij. Iskane osebe ponoči nismo našli. Z intervencijo smo nadaljevali takoj zjutraj. Ponovno smo šli na Stol z obeh smeri. Na poti navzgor prihajajo informacije z avstrijske strani. Avstrijski helikopter je ponesrečenca lociral na slovenski strani pod vrhom. Naša ekipa je nato pristopila do ponesrečenca, smučar je bil na žalost že pokojni. Helikopter Slovenske Policije je nato ponesrečenca dvignil in popeljal do Letališča Lesce. Reševalci smo se vrnili v dolino in po opravljeni analizi končno domov k našim družinam.

Ob zelo velikem številu nesreč v naših gorah so sledila številna opozorila za pohodnike in gornike, ki ostajajo na mestu vselej. Na pot v hribe in gore, sploh pozimi, se odpravljajmo spočiti, ustrezno izurjeni in opremljeni ter v dobrem psihofizičnem stanju. V zahtevnih razmerah moramo možnost napak in tveganje čimbolj znižati. Na žalost se še vedno dogajajo nesreče tudi zaradi uživanja alkohola in ostalih opojnih substanc. Cilj ni osvojen vrh ampak uspešen povratek nazaj domov!

Srečno v hribih in gorah, želimo vam varen in zanesljiv korak!